Minister Hague: Nerozmýšľame nad zahraničnou vojenskou intervenciou v Sýrii

12.06.2012 Celý región

Islamabad 12. júna (TASR) - Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes vyhlásil, že medzinárodné úsilie upokojiť narastajúci konflikt v Sýrii sa zameriava na dosiahnutie mierovej premeny krajiny, a že nad zahraničnou vojenskou intervenciou sa neuvažuje.

"Nepomýšľame na zahraničnú intervenciu. Podľa môjho názoru by sme nad Sýriou nemali rozmýšľať ako nad ďalšou Líbyou," povedal Hague na tlačovej konferencii v pakistanskom hlavnom meste Islamabad.

"Situácia sa teraz skôr podobá tej (minulej) na Balkáne. Vidíme, že režim používa ťažké zbrane proti oblastiam obývaným civilistami a potom tam posiela milície, aby zabíjali a vraždili ľudí," dodal Hague.

Násilie v Sýrii sa zhoršuje, keďže armáda stupňuje útoky proti centrám civilistov a opozícia podniká čoraz častejšie koordinované útoky na sýrske vládne sily. V pondelok to oznámil úrad generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

"Všetky snahy sústredíme na podporu mierovej zmeny v Sýrii a mierového riešenia," povedal Hague na spoločnej tlačovej konferencii s pakistanskou ministerkou zahraničných vecí Hinou Rabbáníovou Charovou.

"Ak by sa siahlo k nejakému násilnému riešeniu, určite by znamenalo pre sýrsky ľud oveľa viac obetí a veľké utrpenie," vyhlásil šéf britskej diplomacie.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región